De cele mai multe ori catalogam mancarea dupa calitatea alimentelor, prospetimea lor, felul in care au fost crescute fie ca este vorba de legume sau despre animalele sacrificate pentru carne. Acest lucru este foarte important si cu siguranta nu trebuie neglijat, medicii recomanda sa citim cu atentie etichetele produselor din supermarketuri si daca este posibil sa ne interesam chiar si de unde vin alimentele din restaurantele in care obisnuim sa mancam.
Un alt factor important ce influenteaza atat gustul mancarii cat si beneficiile preparatelor asupra organismului este folosirea condimentelor in gatit.
Si cand spun condimente, nu ma refer doar la sare si piper!:) Natura ne ofera o multime de plante miraculoase ce pot aduce nenumarate beneficii organismului daca sunt utilizate corect.
Condimentele sunt utilizate de secole nu numai pentru a da gust si savoare mancarurilor ci si pentru proprietatile lor medicinale. Studii realizate recent sustin ca mirodeniile promoveaza sanatatea si bunastarea organismului printr-o serie de actiuni care inhiba dezvoltarea bolilor degenerative.
Cunoastem faptul ca mirodeniile si condimentele au un continut mai ridicat de antioxidanti fata de legume. Antioxidantii ajuta la prevenirea multor boli precum Alzhaimer, boli cardiovasculare, cancer, dar se implica chiar si in pastrarea fermitatii si a elasticitatii pielii.
De aceea, aceste plante si seminte miraculoase nu doar ca ofera o savoare in plus mancarii, ci ele influenteaza intreg organismul precum si starea noastra de spirit. Astfel, în cazul în care sarea şi piperul sunt singurele condimente pe care le aveţi în bucătărie, rataţi o multitudine de arome cu potenţial în îmbunătăţirea sănătăţii.
In urma studiilor efectuate in alimentatie, condimentele care nu ar trebui sa lipseasca din nicio bucatarie atat datorita gustului pe care il ofera mancarurilor dar si a beneficiilor asupra organismului se numara: ghimbirul, oregano, salvia, scortisoara, curcuma, piperul, fulgi de chilli si patrunjelul.
Ghimbirul, un digestiv eficient
Ingredientul activ din ghimbir, gingerolul, este un compus care ajută la relaxarea vaselor de sânge, stimulează circuitul sangvin şi înlătură durerea. Este folosit în mod frecvent ca digestiv şi conţine compuşi care alină răul de mişcare, ameţeala şi starea de vomă. Din acest motiv, ghimbirul este un condiment indicat în cazul gravidelor pentru îndepărtarea răului de dimineaţă şi pentru persoanele care suferă efecte secundare în urma chimioterapiei.
Oregano, bogat în antioxidanţi
Două dintre elementele conţinute de acest condiment au potenţial antibacterian. Oregano este şi un antioxidant bogat în fitonutrienţi. Un gram de oregano conţine de 42 de ori mai mulţi antioxidanţi decât merele. Proaspăt sau uscat, oregano poate fi folosit în sosul pentru salate, în preparatele din ou, legume sau carne.
Scorţişoara, indicată diabeticilor
Acest condiment este un antimicrobian care opreşte creşterea bacteriilor. Un strop de scorţişoară amestecată în supă ajută la păstrarea acesteia pentru un timp mai îndelungat, îmbunătăţind în acelaşi timp gustul mâncării. Scorţişoara este şi un antiinflamator care îmbunătăţeşte funcţionarea creierului.
Persoanele cu diabet trebuie să ţină cont de faptul că scorţişoara ajută şi la reglarea nivelului zahărului din sânge, scăzând în acelaşi timp nivelul trigliceridelor şi al colesterolului. În medicina chineză, scorţişoara împreună cu ghimbirul sunt folosite în ceaiuri pentru combaterea simptomelor răcelii şi a gripei.
Curcuma tratează intestinul iritabil
Curcumina, ingredientul care oferă turmericului culoarea galbenă, este un antiinflamator eficient. Nutriţioniştii afirmă despre acest condiment că ajută la combaterea afecţiunii intestinului iritabil, a colitelor ulcerative, a artritei reumatoide, a cancerului şi a bolii Alzheimer.
Salvia îmbunătăteşte memoria
Un antiinflamator şi antioxidant care ajută la prevenirea deteriorării celulare. Salvia poate fi folosită în tratarea artritei reumatice, a astmului bronşic şi a aterosclerozei. Uleiul esenţial de salvie ajută şi la îmbunătăţirea funcţionării cerebrale. Acest condiment poate fi adăugat în supe, sosuri, salate, preparate din carne, legume sau ouă.
Chili scade colesterolul
Aceşti ardei iuţi roşii conţin un antiinflamator care ajută la îndepărtarea durerii. Chili ajută la descongestionarea mucoasei plămânilor şi a nasului, creşte imunitatea, previne apariţia ulcerului, ajută la scăderea în greutate, reduce colesterolul şi trigliceridele şi previne apariţia cancerului.
Pătrunjelul ne apără împotriva cancerului
Printre beneficiile pătrunjelului se numără capacitatea sa de a lupta împotriva cancerului prin inhibarea formării tumorii în special la nivelul plămânilor. Este o sursă de nutrienţi (vitamina C, beta-caroten şi acid folic) care protejează inima. Pătrunjelul proaspăt are o aromă mai intensă şi poate fi folosit în supe, salate sau mâncăruri de peşte.
Consumul de plante aromatice este recomandat în caz de colon iritat, infecții ale tractului urinar (mărarul, de exemplu, este un puternic stimulent al activității rinichilor), boli ale inimii (sucul de pătrunjel verde este un puternic diluant al sîngelui, împiedicând formarea de cheaguri sanguine), în amigdalită (ceapa și usturoiul au efecte antiinflamatorii, stimulând activitatea sistemului imunitar), în tratarea cancerului (sucul de pătrunjel este benefic datorită conținutului de cumarine, substanțe anticancerigene).
Piperul – Beneficii pentru sănătate
Piperul stimulează papilele gustative transmiţând semnale stomacului pentru creşterea cantităţii de acid clorhidric secretate, îmbunătăţind, astfel, digestia. Acidul clorhidric este necesar pentru digestia proteinelor şi a altor componente alimentare. Când producţia acestei substanţe este redusă alimentele pot rămâne mai mult timp în stomac provocând arsuri sau indigestie.
Tot piperul ajută la prevenirea formării de gaze intestinale, de asemenea ca urmare a creşterii producţiei de acid clorhidric din stomac.
Celebrul condiment este apreciat, de asemenea, pentru efectele antioxidante, antiinflamatorii şi antibacteriene. Prin efectul de descompunere a celulelor de grasime piperul ajută la menţinerea siluetei oferind, în acelaşi timp, energie.
Piperul negru îmbunătăţeşte transferul beneficiilor altor plante în diferite zone ale corpului, maximizând eficienţa altor alimente sănătoase pe care le consumăm. De aceea adăugarea de piper în alimentele noastre preferate nu numai că ne încântă papilele gustative, ci sporeşte disponibilitatea şi accesibilitatea nutrienţilor în sistemul nostru.
Din punct de vedere nutriţional piperul conţine potasiu, mangan, vitamina K, vitamina C, calciu, cupru, fier, fibre, calciu, crom.
Tipuri de piper
- Piperul este de mai multe feluri: piper negru, piper alb, piper verde, piper roşu sau piper roz.
Piperul negru provine de la planta de piper, o plantă asemeni viţei de vie, care poate creşte până la 10 metri lungime in zonele cu clima caldă tropicală. Când planta are vârsta de trei până la patru ani aceasta face bucheţele de flori mici şi albe care se transformă în mici fructe cunoscute drept boabe de piper. Piperul negru se foloseşte în diverse medicamente şi produse cosmetice, iar uleiul de piper este, de asemenea, folosit ca ulei de masaj ayurvedic sau în anumite tratamente de frumuseţe.
Piperul alb este sămânţa plantei de piper după înlăturarea învelişului închis la culoare. Procedeul utilizat în acest sens este cel denumit topire industrială prin care fructele de piper roşu sunt înmuiate în apă timp de o săptămână pentru ca învelişul să se înmoaie şi să cadă. Mai apoi se înlătură toate urmele de înveliş, iar boabele rămase sunt puse la uscat. Piperul alb este foarte răspândit în bucătăriile indiană şi mexicană, în sosuri, salate sau piureuri.
Piperul verde înseamnă, aşa cum vă puteţi da seama, boabe crude de piper. Aceste boabe sunt uscate astfel încât să-şi menţină culoarea verde. Sunt utilizate metode precum tratarea cu dioxid de sulf, conservarea sau liofilizarea. Cel mai frecvent întâlnim piperul verde în bucatăria asiatică, mai ales în cea thailandeză.
Piperul roşu se referă la fructele conservate în saramură sau oţet sau poate fi produs prin aceleaşi tehnici de menţinere a culorii folosite pentru obţinerea nuanţei de verde.
Piperul roz reprezintă fructele uscate ale unei specii diferite din familia Piperaceae – Schinus Terebinthifolius. Acest condiment este mai degrabă aromat decât iute, fiind de multe ori ales ca decoraţiune şi mai puţin pentru gust. Totuşi, în combinaţie cu alte mirodenii poate căpăta o aromă subtilă, deosebită, fiind, în general, preferat pe lângă preparate din peşte şi legume.
Pentru o gama variata de condimente si mai multe detalii va invit sa accesati https://ro.kotanyi.com/ro/
Spor la gatit si pofta buna!