Postul intermitent sau Intermittent fasting
Intermittent Fasting este un secret antic al sanatatii. Este antic pentru ca a fost practicat in toata istoria omenirii insa a devenit un secret pentru ca a fost uitat de-a lungul timpului.
Veste buna este ca oamenii au inceput sa redescopere acest obicei al hranirii. Poate aduce beneficii mari daca este practicat in mod corect: scadere in greutate, crestere a energiei, intoarcerea catre normal a diabetului de tip 2 si multe altele. In plus vei economisi bani si timp.
Postul nu este acelasi lucru cu infometarea, infometarea este prezenta atunci cand absenta mancarii este involuntara, pe cand tinand post, este o decizie de control de a nu manca in favoarea unor diferite scopuri cum ar fi sanatate, religie, scadere in greutate etc.
Ai acces la mancare oricand dar preferi sa nu mananci, unii fac asta pentru cateva ore dupa ce se trezesc, altii pentru 24 ore sau chiar mai multe zile la rand.
Nu are o durata standard, poti tine post de 12 ore de exemplu de la cina pana la micul dejun asa cum face majoritatea fara sa isi dea seama insa beneficiile acestei perioade relativ scurte sunt minime.
Cele mai utilizate modalitati de Intermittent Fasting sunt cele de 16:8 sau 24h.
1. Metoda 16:8
16:8 este o metoda de hranire foarte accesibila pentru oricine si poate deveni un stil de viata. Pur si simplu iti alegi o fereastra de 16 ore in care nu mananci nimic iar in celelalte 8 ore ramase mananci una sau doua mese mai consistente. Personal, fac asta zilnic in ultimii ani si ma simt cel mai bine, sunt mai concentrat, antrenamentele decurg foarte bine si am libertatea de a-mi desfasura activitatile din timpul zilei fara sa stau cu grija meselor. Aceasta metoda este foarte buna pentru cei care lucreaza in prima parte a zilei si au nevoie de o putere de concentrare mai mare si energie.
2. Metoda de 24 ore
Necesita un pic mai multa disciplina insa nu trebuie facuta zilnic.
De regula, iti alegi 2-3 zile din saptamana in care crezi ca te simti cel mai confortabil sa nu mananci deloc pe toata durata a celor 24 ore. Comparativ cu prima varianta, beneficiile pot fi mai mari datorita perioadei mai lungi a postului.
La baza, fasting-ul pur si simplu lasa corpul sa arda execesul de grasime corporala.
Acest proces este unul natural, nu inventat de cineva si nu are niciun efect negativ asupra sanatatii omului. Grasimea corporala reprezinta energia produsa de mancatul peste masura, stocata astfel in tesut adipos.
Corpul nostru are aceasta proprietate de a “manca” din grasimea proprie atunci cand noi nu ii dam mancare.
Atunci cand mancam, energia provenita din mancare poate fi utilizata imediat iar restul trebuie stocata pentru a fi utilizata mai tarziu. Insulina este principalul hormon implicat in acest proces de stocare a energiei.
Ce se intampla cand tinem dieta intermittent fasting?
Nivelul de insulina creste atunci cand mancam ajutand corpul sa depoziteze excesul de energie in doua moduri separate. Glucidele pot fi legate in lant, numit glicogen si depozitate in ficat. Insa capacitatea ficatului este limitata si odata plin, incepe sa transforme excesul de glucoza in grasime.
O parte din energia provenita este stocata in ficat, dar cea mai mare parte este trimisa catre alte depozite din corp. Problema esta ca nu avem limita de a crea si depozita grasime in corpul nostru si atunci apare obezitatea.
Acest proces se inverseaza in timpul postului. Nivelul insulinei scade, dand semnale corpului ca trebuie sa arda din grasimea proprie. Nivelul zaharului din sange scade si el (glicemia) iar corpul trebuie sa traga glucoza din depozitele pe care le are.
Concluzie
Asadar, corpul isi desfasoara activitatea in doua stadii, de hranire si de post. Daca mancam imediat ce ne trezim din somn si continuam sa mancam pana la culcare, ne petrecem tot timpul in stadiul de hranire iar dupa un timp vom lua in greutate pentru ca nu ii lasam corpului timp sa arda grasime din rezervele proprii.
Daca mancam intr-una, asa cum recomanda majoritatea, corpul utilizeaza energie doar din ce ingeram si nu va arde niciodata grasime corporala.
In concluzie, ajungem tot la termenul de echilibru, trebuie sa le facem pe amandoua, sa si mancam dar sa lasam corpul sa isi procure singur energie din depozitele proprii.
Pentru mai multe intrebari si raspunsuri cititi si articolul cu intrebari frecvente despre postul intermitent aici.
Daca v-a placut acest articol despre Intermittent Fasting va invit sa ii dati un like sau un share!
Va multumesc!
Cartile Linofit
Program Super Lean Bulk
299,00 lei139,00 leiProgram Female Booty Program
299,00 lei139,00 leiProgram Get Shredded
299,00 lei139,00 lei
Mihai, din informațiile pe care le ai în urma documentării, când ar începe efectiv perioada de ”fasting”, imediat după ce încetăm să mai mâncăm sau abia după ce alimentele de la ultima masă au fost digerate și asimilate?
Teoretic, atata timp cat nu mananci, automat esti in perioada de fasting, dar corpul intra in procesul de autofagie dupa 12 ore de la ultima masa. Deci in intervalul ala 12-16 ore se intampla cele mai multe schimbari benefice. Ideal e sa impingi prima masa cat mai tarziu dupa ce te-ai trezit.
Salut. In cazul in care micul dejun lipseste ce parere ai despre cafeaua pe stomacul gol?
Salut, cafeaua pe stomacul gol are beneficii si ea, este un foarte bun antioxidant, ridica puterea de concentrare, ajuta la ardere grasimilor si taie pofta de mancare. Este o unealta foarte buna in perioada postului Intermittent.
Buna!ce părere ai de luatul spirulinei(capsule)pe stomacul gol in loc de mic dejun înainte de a merge la sala